Rob van Eck, ambachtelijk edelsmid in hart en nieren

Goud- en zilversmid Rob van Eck is eigenaar van Goudsmederij Oldambt. Rob is ambachtelijk edelsmid in hart en nieren, al sinds 1982. Hieronder vertelt hij zijn verhaal.

Zelf iets creëren

“Als kind wilde ik architect worden. Maar voor de bouwkundige opleiding miste ik het gevoel voor natuurkunde. Bovendien kwam ik er tijdens die opleiding achter dat ik er vooral van houd om, naast het creëren en tekenen, zelf met eigen hand iets moois, iets tastbaars te maken.”

Opleiding tot edelsmid

“Met deze ervaring in mijn rugzak ben ik gaan zoeken en uiteindelijk uitgekomen bij de Vakschool in Schoonhoven. Dit is dé beroepsopleiding voor goud- en zilversmeden, graveurs en juweliers. Ik was hier helemaal op mijn plek."

Edelsmid en juwelier

“Na mijn opleiding ging ik als edelsmid werken bij een juwelier in Soest. Ik volgde de aanvullende opleiding tot juwelier en werd bedrijfsleider op deze juwelierszaak. Op mijn 40e besloot ik om een grote stap te maken: ik wilde zelfstandig ondernemer worden. Mijn echtgenote Marian stond helemaal achter mijn droom.”

Juwelier Edelsmid Rob van Eck

“Marian en ik gingen op zoek naar een pand om die droom te verwezenlijken. Uiteindelijk hebben we een juwelierszaak in de Bilt overgenomen. Deze zaak runden we twintig jaar lang onder de naam Juwelier Edelsmid Rob van Eck. Het bedrijf werd een succes. Dat was voor een flink stuk te danken aan de goud- en zilversmederij, die in onze winkel was gesitueerd."

Edelsmederij Oldambt

“Nog één keer in ons werkzame leven wilden we een stap zetten. De dagelijkse hectiek van de juwelierszaak leverde veel druk op, soms wel eens te veel. Het leek me bovendien mooi om me nog een aantal jaren volledig te kunnen toeleggen op het vak waar mijn hart ligt: het creatieve werk van de edelsmid. In Beerta kochten wij een Oldambtster boerderij waarin wij Goudsmederij Oldambt runnen, in combinatie met onze B & B de Oldambtster."

Edelsmederij Oldambt

Edelsmederij Oldambt is gevestigd in de gemeente Oldambt, op ongeveer 25 minuten rijden van de stad Groningen. De smederij is gevestigd in B&B De Oldambtster in Beerta, een voor het gebied kenmerkende Oldambtster boerderij die wij compleet hebben verbouwd.

Bruisend centrum

Onder de bezielende leiding van goud- en zilversmid Rob van Eck ontstond hier een bruisend centrum voor allerlei activiteiten die te maken hebben met het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen. Rob verzorgt onder meer workshops, organiseert tentoonstellingen en biedt u de gelegenheid om zelf uw trouwringen te maken.

Workshops

U kunt zich verdiepen in alle aspecten van het goudsmeden. Van ideevorming en ontwerp tot het daadwerkelijk maken van een sieraad of voorwerp. U steekt dan de handen uit de mouwen op één van de werkplekken in de smederij. In een relaxte en gezellige sfeer werkt u aan uw product. Sommige bewerkingstechnieken vereisen een specifieke, vakkundige aanpak. Als u toch vastloopt, zorgt Rob ervoor dat u door kunt gaan. Tijdsduur, inhoud en resultaat van de workshop stemt u af met Rob.

Trouwringen maken

Werk zelf mee aan het maken van uw handgemaakte trouwringen, geheel naar uw eigen idee of ontwerp. Samen met onze edelsmid maakt u een uniek sieraad als symbool van uw liefde voor elkaar.

Opdrachten

Rob is behalve vakman ook liefhebber. Hij zal het ontwerpen en maken van sieraden nooit loslaten. In opdracht vervaardigt hij unieke, handgemaakte sieraden van goud, zilver of titanium. Na een persoonlijk gesprek maakt hij een passend ontwerp. Of hij gaat aan de slag met uw eigen ontwerp.

Tentoonstellingen

De boerderij biedt voldoende ruimte om tentoonstellingen te organiseren. Rob laat sieraden zien, exposeert eigen werk of laat in samenwerking met andere goud- en zilversmeden via een tentoonstelling stijlen en technieken zien.

Combineren met overnachting

Niet altijd kunnen uw wensen kunnen in één dag gerealiseerd worden. Daarom bestaat de mogelijkheid uw creatieve activiteiten in de goudsmederij te combineren met een verblijf in B&B De Oldambtster. In B&B De Oldambtster, die onder hetzelfde dak als de goudsmederij gehuisvest is, beschikt u over een luxe, grote kamer. U krijgt uw ontbijt op uw kamer geserveerd.

ZILVERSMEDERIJ

Onze ambachtelijke zilversmid vervaardigt in onze zilversmederij handgemaakte gebruiksvoorwerpen van zilver en ook andere metalen zoals koper.

Informatie zilversmederij oldambt

WORKSHOPS

Maak zelf uw eigen sieraad. Bijvoorbeeld een ring, oorbellen, armband of hanger. Samen met onze edelsmid maakt u een uniek sieraad.

Informatie workshops